mandag den 21. april 2014

Helt Bananas

Der er de seneste år kommet en del focus på madspild. Det er også noget jeg tænker meget på herhjemme hos os. Der ryger stort set intet mad i skraldespanden mere. Hvad vi ikke selv får spist, som rester på den ene eller anden måde, får hønsene. 

Sjovt nok er hønsene ikke så vilde med frugt( på nær vindruer), så der er der ikke meget afsætning. Har vi blød overmoden frugt bruger jeg dem oftest til smoothies. 

En af mine yndlings frugter er bananer. De har jo ikke så mange dage, hvor de smager allerbedst. Enten er de for hårde og grønne eller også er de for bløde og overmodne. Så her skal jeg være kreativ.

Opbevaring af bananerne betyder meget. De holder sig bedst, hvis de opbevares køligt, dog ikke i køleskabet, det er for koldt. Opbevar dem gerne i den pose de er købt i, hvor den er små huller, som sørger for der kommer lidt ilt til. Ligger de frit fremme uden pose modner de meget hurtigt. 

Skulle bananerne alligevel nå at blive for modne kan de dog heldigvis bruges til mange gode ting, for nu er de ekstra søde og dermed super gode i mange desserter og kager:)

Ofte skræller jeg bananerne og skærer jeg dem i små stykker og putter dem i en frysepose. Læg dem så de kun ligger i et enkelt lag og put dem så i fryseren. Her ligger de således klar til det er smoothies tid. De kan nu nemt brækkes over i ønskede mængder lige ned i blenderen sammen med anden frisk eller frossen frugt, mælk, yoghurt, juice, krydderier og hvad man ellers ønsker at putte i :)


                                         


Har jeg bedre tid, bliver der f.eks. bagt banankage eller bananbrød af de modne bananer. Her duer de umodne jo slet ikke, da de ikke har samme kraftige og søde smag.


                                 

Bananbrødet bliver dejligt svampet og en anelse sødt også selvom du skifter hvedemelet ud med en lidt grovere.

                                

Idag var den så gal igen! Bananer var lige pludselig, da jeg vendte ryggen til, blevet for modne, til at jeg kunne nyde dem bare sådan. Og da jeg havde temmelig meget skyr i huset blev der lavet bananskyr is. Jeg piskede bananer sammen med skyr, lidt vanilieyoughurt, lidt flormelis efter behov og et nip salt og frøs det ned. Husk at røre isen godt igennem hver halve time mens den fryser, så undgår du at den krystalliserer alt for meget.

                                               

Server den med lidt friskskårede banskiver, lidt mynte på toppen og evt. lidt nødder til:)

En anden super let måde at lave en hurtig og meget sund børnevenlig is, er ved at halvere de skrællede bananer, stik en ispind eller en del af et træspyd i hver banan og frys dem i en frysepose. Når de skal bruges tages de op og nydes. Smager simpelthen bare dejligt en varm sommerdag, når børnene plager efter is.

Skal det være endnu mere festligt kan du drysse dem med cacao. Smelte lidt ckokolade i mikroovnen og vende bananerne ned i og evt. drysse dem med kokos, hakkede nødder eller kagekrymmel:)

                                           

Køber du bananer i løs vægt,  så tag dem der ligger enkeltvis, for det er bevist at de fleste af os forbrugere, af en aller anden grund foretrækker, at købe en klase, så supermarkederne smider rigtig mange enkeltbananer ud, som ingenting fejler (udover at de ikke hænger sammen), og det er jo madspild. 

Så - lets go bananas!!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar